Retired Government Servant/advocate
You need to calculate LOP based on days. If person taken LOP leave, you can minus one day before salary prepared days. (30-1=29)
2nd May 2018 From India, Bangalore
Suppose Anil has taken 3 days excess leave in March and you wish to deduct the same then the formula is as under (March days 31 - 3 days LOP=28 days salary payable). Salary is Rs.15,500 p.m.
15500 x 28 /31 = 14000 gross salary payable. Less: PF 12% = 1680 ESI 1.75% = 245 PT = 200 = 2125 Total deduction. Therefore 14000 - 2125 = 11875 is net salary payable.
Hope this is cleared to you.
5th May 2018 From India, Thane
6th May 2018 From India, Kochi
In this case we need not to be worry.,If employee is contractual then only 26 days are taken into consideration&for payroll emploee 30 days.Calcalate salary on gross salay(suppose x ia salary then devide by 30 then mulply by present days.PF/PT will be deducted from this amount only.
X/30*no of days present.
It is the correct method,there is no rule,it is standard practices.
7th May 2018 From India, Jalgaon