Athavaklumar
Electrical And Electronics Engineer
+1 Other

Thread Started by #athavaklumar

i need electrical engineering interview questions and tips
6th September 2011 From India, Mumbai
1. The function of a transistor used in any of the ICs is to perform SWITCHING action and not AMPLIFICATION.Then why DIODES are not used instead of TRANSISTORS as diodes also exhibit the same switching action?
Answer : I agree Digital ICs use transistors as switches. But Analog (Linear) ICs Do Use transistors as Amplifiers. Consider the differential pair of transistors that form the front end of an op amp. The advantage of transistors over diodes, is that ...
2. In a MOSFET, What does the pinch off voltage refers to?
Answer: In any (electronic) device controlling parameter is current it is called current controlled device. eg bilpolar transistor- output current is a function of base current. In any (electronic) device controlling parameter is voltage it is called voltage ...

3-Meter works on which principal?
A direct-reading instrument which measures the Q of an electric circuit at radio frequencies by determining the ratio of inductance to resistance and which has also been developed to measure many other quantities. Also known as quality-factor meter.
4.Why we need biasing for Transister, FET and MOSFET.?What is the importance of the biasing in transister circuits.
Answer: Basically transister contains active region, saturation, cut off region. In saturation and cutt of region transister is used as a switch. To use transister as amplifier the operating point should be in exact middle of the active region. As transistor ...
5.Why making capacity of the circuit breaker is higher than breaking capacity?
Answer :Why making capacity of the circuit breaker is higher than breaking capacity?
Latest Answer : Making capacity is the max fault current it can carry during closing of breaker, e.g. You are closing a breaker on fault. The making capacity is always higher because it is expressed in peak value not rms, and also because of the DC offset, voltage and ...
6. Why do we convert Frequency Domain to Laplace Domain?
Answer: Frequency domain ----> deals with jw Laplace domain ----> deals with s, but s = (sigma) + ( jw )so with sigma = 0, laplace domain and frequency domain are the same. We convert time domain to either laplace domain or frequency domain to study various ...
7.What are potential transformers?
Answer: Potential Transformer is designed for monitoring single-phase and three-phase power line voltages in power metering applications. The primary terminals can be connected either in line-to-line or in line-to-neutral configuration. Fused transformer models ...

8.What problem arise if we use regulators without/before filters?
Answer: Filters are used for reducing ripples. A regulator output will be having many ripples. So filters are used in a circuit for conversion of pulsating AC to DC ..

9.What is meant by filter? What are the different types of filters?
The output of the rectifier pulsating in nature, it consists of a desired DC component of voltage and unwanted ripple components. These ripple components are removed by placing filter circuit at the output of the rectifier.

Types of filters:
1. capacitor filter
2. series inductor filter
3. LC filters of following two types
(a)capacitance input filter
(b)inductance unput filter
4.RC filters.
________________________________________
An electrical circuit which is used to remove unwanted signals from the output of a system is called a filter. Filters can be classified into many types based on how they are built the purpose they serve the range of filtering etc.
Typically they are classified as
1) Low Pass filters(allows frequencies upto a cut-off freq)
2) High Pass filters(allows frequencies above a cut-off freq)
3) Band Pass filters(allows input frequencies in a specified range)
4) Band Reject filters(rejects frequencies in a specified range)
10. What is the meaning of Tristate Signal in Electronics?
Answer: Tristate device is 3 terminal device & it has three states. They are logic 0, logic 1 & high impedance state or tristate. ThisĀ deviceĀ can be used as switch. For ON logic 0 or logic 1 (depending on active low or active high appl) OFF as high independence ...
6th September 2011 From India, Hyderabad
You should search interview experience for your teacher position in internet. You also find teacher technical interview questions and answer them, you can ref some questions below:
Tell me about yourself?
Why did you leave your last job?
What are your career goals for teacher?
What is your greatest weakness for Teacher?
How do you evaluate the success of your teaching?
Tell me about a teacher who has inspired you and what did you learn from him or her?
Tell me about the materials you use in the classroom to support your teaching?
What do you consider to be the physical appearance of an ideal classroom?
How do you plan when starting a new study unit or topic with your class?
Tell me how you develop your daily lesson plan and what do you include?
You can ref more 170 teacher interview questions & answers at: azjobebooks.info/170-teacher-interview-questions or 103 common interview questions and answers.
18th August 2012 From Vietnam, Hai Duong
Reply (Add What You Know) Start New Discussion

Cite.Co - is a repository of information created by your industry peers and experienced seniors. Register Here and help by adding your inputs to this topic/query page.
Prime Sponsor: TALENTEDGE - Certification Courses for career growth from top institutes like IIM / XLRI direct to device (online digital learning)





About Us Advertise Contact Us
Privacy Policy Disclaimer Terms Of Service



All rights reserved @ 2019 Cite.Co™