Objective type question for personnel management - factories act
CiteHRCiteHR
 
HOME RISE NEW TEAM →|

glparihar69 Started The Discussion:

Hi everybody,
Presently, every organisation has taking objective type competitive examination for HR Executive. So, all of cite members are requested to send objective type question/answer for preparation of exam. for HR personnel.

Thanking you

G.L. Parihar

parvathideepika -  Member Since: Feb 2013
Objective type question

1. The first Factories Act was enacted in
a)1881
b)1895
c)1897
d)1885
Answer- a) 1881
2. Who is an adult as per Factories Act, 1948 ?
a. Who has completed 18 years of age
b. who is less than 18 years
c. who is more than 14 years
d. who is more than 15 years
Answer- a). Who has completed 18 years of age
3. A person who has ultimate control over the affairs of the factory under Factories Act,

1948 is called as
_________
a. Occupier
b. Manager
c. Chairman
d. Managing Director.
Answer - a. Occupier
4. The space for every worker employed in the Factory after the commencement of

Factories Act, 1948
should be ________ Cubic Meters.
a. 9.9
b. 10.2
c. 14.2
d. 13.2
Answer- c. 14.2
5.The provision for cooling water during hot weather should be made by the organization

if it employees
_______ or more employees.
a. 200
b. 250
c. 300
d. 150
Answer- b. 250
6.Who is an Adolescent as per Factories Act, 1948 ?
a. Who has completed 17 years of age b. who is less than 18 years
c. who has completed 15 years but less than 18 years.
d. None of these
Answer- c. who has completed 15 years but less than 18 years.
7. Which one of the following is not a welfare provision under Factories Act, 1948
a.Canteen
b. Creches
c.First Aid
d.Drinking water.
Answer- d. Drinking water.
8. First Aid Boxes is to be provided for ______ of persons
a. 125
b. 135
c. 150
d. 160
Answer- c. 150
Answer- c. 150
9.Safety Officers are to be appointed if Organisation is engaging ______ or more

employees.
a. 1000
b. 2000
c. 500
d. 750
Answer- a. 1000
10. Canteen is to be provided if engaging employees more than ______ persons.
a. 250
b. 230
c. 300
d. 275
Answer- a. 250
11. Leave with wages is allowed for employees if they work for _______ days in a

month.
a. 15
b. 25
c. 20
d. 28
Answer- c. 20
12,Welfare Officers are to be appointed if Organisation is engaging ______ or more

employees.
a. 500
b. 250
c. 600
d. 750
Answer- a. 500
13. The Ambulance Room is to be provided if engaging employees more than______
a. 400
b. 350
c. 500
d. 450
Answer- c. 500
14. Creche is to be provided if ______ or more lady employees are engaged.
a. 25
b. 32
c. 30
d. 40
Answer- c. 30
15. An adult worker can upto ____ hrs in a day as per factories Act, 1948
a. 8
b. 9
c. 10
d. 12
Answer-. b. 9




 
 
 
 





POSTING RULES OF CONDUCT
  • Do not post anything derogatory about any company or person.
  • Sharing articles from other websites should be done by posting a link to the original article.
  • To discuss sensitive issues create a pseudo/anonymous account.
  • Please avoid repeat posting your company profile - such accounts are removed automatically.
  • Found This Useful? +Vote Up This Via Google.  

    Why Vote? User validation is extremely important for good content to prosper.
    Disclaimer: This network and the advice provided in good faith by our members only facilitates as a direction towards the actions necessary. The advice should be validated by proper consultation with a certified professional. The network or the members providing advice cannot be held liable for any consequences, under any circumstances.

    Cite.Co helps people come together to solve each other's problems on all aspects of professional life.
    Share This Discussion:


    3M Users, 100K+ Documents & 450K+ Discussions
    About Us - Advertise - Contact Us - RSS   On Google+  
    All trademarks and copyrights held by respective owners. Member comments are owned by the poster.
    Privacy Policy | Disclaimer | Terms Of Service
    Facebook Page | Follow Us On Twitter | Linkedin Network